5 min leestijd | 18 oktober 2021

Door je enkel gegaan! Wat nu?

Wanneer je door je enkel gaat, ookwel inversietrauma of verzwikking genoemd, raken de banden van je enkel beschadigd. Er is dus sprake van weefselschade. Als gevolg hiervan heb je te maken met een aantal fases van bindweefselherstel. Bij een acuut trauma met weefselschade is het belangrijk om naar je pijn te luisteren. Je lichaam geeft vaak goed aan wanneer je te veel gedaan hebt.

Door de fases van herstel te respecteren, zorg je er namelijk voor dat je de juiste hoeveelheid stimulans krijgt om te herstellen, zonder dat je te veel doet. Te snel te veel doen kan namelijk ook het herstelproces in de weg zitten.

FASE 1: De ontstekingsfase

De ontstekingsfase is een soort opruimingsdienst. Het beschadigde weefsel wordt opgeruimd of klaargemaakt voor reparatie. Het beschadigde weefsel kan in deze fase niet goed tegen trekkrachten. In deze fase is actieve rust een vereiste om succesvol tot de volgende fase te komen. De ontstekingsfase is te herkennen aan de volgende kenmerken op de aangedane plek:

  • Rood kleuring;
  • Zwelling;
  • Warmte (kloppend gevoel);
  • Pijn (ook in rust);
  • Functieverlies (bijv. het gewricht kan niet meer bewegen).

In deze fase betekent actieve rust op geleide van pijn, onbelast bewegen met de voet en enkel. Bijvoorbeeld door rondjes te draaien en je tenen naar je toe en van je af te bewegen. Dit noemen we actieve rust. Benieuwd of je moet ijsen? Klik dan HIER of check de video.

FASE 3: De Remodelleringsfase

De Remodelleringsfase is de laatste stap tot het volledige herstel van de wond. In deze fase wordt het nieuwe weefsel gevormd en aangelegd. Door het weefsel nu meer te belasten en te bewegen ‘begrijpt’ het nieuwe weefsel in welk model het moet gaan liggen. Wanneer je te weinig of niks doet in deze fase zal de wond (het litteken) erg strak en stijf genezen. In deze fase is lichamelijke activiteit en het opvoeren van de belasting een vereiste om tot een succesvol herstel te komen. Dit kan je bereiken door functioneel te trainen. Dit klinkt heel spannend maar wil niets anders zeggen dan dat je de enkel in de functie optraint. Je gaat het lichaam dus weer klaarstomen voor alle daagse dingen.  (2)

Je werkt in deze fase toe naar 100% belastbaarheid. Eigenlijk is elke oefening weer toegestaan, mits het geen na-reactie geeft. Afhankelijk van het niveau van voor de blessure kan een einddoel gekozen worden.

Wil jij meer weten over HERSTEL?

- 20 min. advies gesprek
- Informatie over je gezondheid
- Advies over blessures, voeding en training
- Opmaat gemaakt plan
GRATIS

OVER DE SCHRIJVER:

Tijdens de opleiding Fysiotherapie kwam ik er achter dat er veel meer mogelijk is op het gebied van
behandelen, dan de opleiding mij tot dusver bood. Vanuit deze behoefte naar een completere aanpak voor zorg op maat, zijn Patrick en ik Neuroreset gestart.

In de wetenschap dat zowel de fysieke als mentale gesteldheid elkaar beïnvloeden en hun uitwerking hebben op jouw vitaliteit, hanteer ik een brede aanpak vanuit meerdere invalshoeken. Lees meer

Tom Boekhout

DOWNLOAD HET GRATIS
E-BOOK