5 min leestijd | 27 april 2019

SPANNINGSHOOFDPIJN wat te doen

Er zijn twee soorten hoofdpijn (lees hier meer over de verschillende soorten) die veel voorkomen. Spanningshoofdpijn (lees hier nog meer over) en migraines. Bijna iedereen heeft dit wel eens gehad.

In het algemeen zijn migraines heftiger dan alleen spanningshoofdpijn, maar dit is niet altijd de norm. Soms kan spanningshoofdpijn een enorme invloed hebben op het dagelijks leven. Maar wat is het verschil?

Wil jij meer weten over Hoofdpijn?

- 20 min. advies gesprek
- Informatie over je gezondheid
- Advies over blessures, voeding en training
- Opmaat gemaakt plan
GRATIS

Wat is het?

Bij spanningshoofdpijn komt de pijn meestal voort uit spieren. De pijn zit meestal aan twee kanten van het hoofd en mensen ervaren druk en spanning rondom het hoofd. Spanningshoofdpijn zijn sterk geassocieerd met stress en emotionele problemen.

 

RODE VLAGGEN

Wanneer de volgende symptomen aanwezig zijn graag contact opnemen met de huisarts:

– Ernstige aanhoudende hoofdpijn pijn (pijnscore 8 uit 10, of hoger)

– Hoofdpijn wordt niet minder ook niet in rust

– Felle scherpe hoofdpijn

– Onverklaarbare andere symptomen als: extreme vermoeidheid, onwel bevinden, onverklaarbaar afvallen

WAT KAN IK ZELF DOEN TEGEN SPANNINGSHOOFDPIJN?

1. Ontspannen en stress verminderen

Het heet niet voor niets “spanningshoofdpijn”! Stress verminderen en ontspannen kan enorm helpen bij periodes van spanningshoofdpijn. Veel van deze klachten zijn te relateren aan emotionele overspannenheid, uitputting, stress periodes of te lang achter een computer zitten. Of een combinatie van al deze factoren.

“Spanningshoofdpijn zou niet frequent moeten voorkomen, is dit wel het geval, zie het al een duidelijk signaal van het lichaam om iets te veranderen.”

Probeer factoren in je leven te identificeren die een probleem zouden kunnen zijn. Te veel stress, te veel achter de computer, slecht eten, te weinig bewegen etc.

– Kijk of je meer kan bewegen

– Probeer dagelijks ademhalingsoefeningen te doen

– Verminder stress (dit is uiteraard een hele persoonlijke uitdaging)

2. Specifieke oefeningen

Oefeningen en training zijn het perfecte medicijn tegen musculoskeletale klachten. Deze oefeningen zijn perfect om de balans tussen alle nekspieren te herstellen.

3. Ademhalingsoefeningen

De spieren rondom de nek helpen allemaal bij het in en uitademen. Je kan je voorstellen als dit niet optimaal gaat je ongeveer 10.000 keer per dag een foutieve spier activatie hebt. De app “calm” kan je perfect helpen met ademhalingsoefeningen. Probeer dit dagelijks te doen. Zelf raden wij deze oefening aan.

4. Kijk of je zicht nog optimaal is

 Problemen met zien kan snel ook problemen geven in de spieren rondom het hoofd. Je kan daarom een gecertificeerde opticien laten kijken of je aanpassingen nodig hebt.

5. Massage

Kan enorm efficiënt helpen om de spierspanning in de spieren rondom de nek te verlagen. Dit is vaak ook zelf goed toe te passen. De volgende plekken kun je zelf proberen te masseren:

 

5.1 Sub occipital 

De spieren net onder de schedel zijn vaak een probleemgebied. Door zelf verschillende plekken net onder de schedel rand te masseren kan de hoofdpijn soms sterk verminderen.

 

5.2 Kaakspieren

De kaakspieren kunnen ook vaak problemen geven. Probeer verschillende punten op de grote kaakspier aan beide zijde rustig 30 seconden te masseren.

 

5.3 Monnikskapspier

Deze grote spier is vaak erg gespannen alleen moeilijk zelf te masseren. Probeer ook hier iemand 30 seconden per plek rustig los te masseren.